Juho Kuorikoski

Pelisuunnittelija/tietokirjailija

juho.kuorikoski(at)gmail.com

Juho Kuorikoski

Olen Kaustisella asuva pelisuunnittelija, pelialan asiantuntija ja tietokirjailija. Työskentelen Seepia Gamesilla Creative Designerina ja olen Pelit-lehden vakituinen avustaja.

Kirjallisessa tuotannossani keskityn pelihistoriaan. Sinivalkoinen pelikirja - Suomen pelialan kronikka 1984-2014 (Fobos 2014) kertoo suomalaisen pelialan tarinan sen alkuhämäristä nykyiseen nousukiitoon. Suuret seikkailupelit - tietokonepelien klassikot (Minerva 2015) puolestaan pureutuu graafisten seikkailupelien historiaan.

Sinivalkoinen pelikirja julkaistiin englanniksi toukokuussa 2015 nimellä Finnish Video Games - A History and Catalog (McFarland & Company 2015).

Kolmas peliaiheinen tietokirjani, X-COM - tietokonepelin klassikot (Minerva 2016) kertoo maailman parhaana tietokonepelinä pidetyn UFO: Enemy Unknownin tarinan.

Vuonna 2018 julkaistiin kaksi kirjaani, perinteisin menetelmin rakennetun hirsitalon rakentamista kartoittanut Hirsitalo muuttaa ja pelejä taiteen näkökulmasta tarkasteleva Pelitaiteen manifesti, joka palkittiin Suomen Taideyhdistyksen Edvard Richter -kisassa kunniamaininnalla.

Vuonna 2021 julkaistaan Sinivalkoisen pelikirjan henkinen jatko-osa, Pelien Suomi - tarinoita kotimaiselta pelialalta. Kattavaan haastatteluaineistoon perustuva kirja käy läpi viime vuosien merkittävimmät pelit sekä toimialan viimeisimmät käänteet.<(p>

Olen kirjoittanut myös kolumnikokoelman nimeltä Kapteenin lokikirja - ensimmäinen vuosi (Mediapinta 2012), joka sisältää Ilkassa ja Pohjalaisessa julkaistuja Kynäniska-pakinoitani.

Kaikkien peliaiheisten tietokirjojeni tuotantokustannukset on hankittu joukkorahoituksen kautta.

Koulutukseltani olen filosofian maisteri (viestintätieteet, Vaasan yliopisto 2012) ja tekniikan insinööri (ohjelmistosuunnittelu, Seinäjoen AMK, 2008).

Olen yksi Platonic Partnership -pelistudion neljästä perustajasta. Vuonna 2017 julkaistu Lydia-pelimmee palkittiin Pelit-lehden arvostelulla Kyöpeli-palkinnolla, ja peli valittiin Vuoden luovaksi saavutukseksi vuonna 2018 järjestetyssä Finnish Game Awards -gaalassa. Yrityksemme palkittiin vuoden pelikehittäjänä vuonna 2017.

Työskentelin Lydiassa käsikirjoittajana, skriptaajana ja tuottajana. Pelin keskeisenä ajatuksena on kertoa vahvasti tosimaailmaan linkittyvä tarina fantasian keinoin. Lydia on pahan olon seikkailupeli.

Lydia on saatavilla Steamista PC- ja Mac-alustoille. Alko julkaisi Lydiasta ilmaisen suomenkielisen mobiiliversion vuonna 2018 iOS:lle ja Androidille.

Toinen pelini, Good Mourning, on tarinallinen kokeilu, jossa uudelleenpeluuarvo on pyritty maksimoimaan. Peli on julkaistu lokakuussa 2020 Steamin Early Accessissa.

Ylläpidän myös Youtube-kanavaa nimeltä Retro Games in Rally English:

Tavoitat minut parhaiten sähköpostitse: juho.kuorikoski(at)gmail.com

Kirjalliset työni

×

Kapteenin lokikirja

Kapteenin lokikirja

Pohjalaisen ja Ilkan sivuilla seikkaileva toimittaja Juho Kuorikoski on koonnut Kynäniska-palstansa ensimmäisen vuoden pohdinnat samoihin kansiin. Riemukkaissa pakinoissa seikkaillaan arjen ristiaallokossa ja ihmetellään maailman menoa nörttimiehen näkökulmasta.

Parisuhteen solmukohdat ja vastakkainen sukupuoli tuottavat tietokoneen ja pelikonsoleiden ääressä varttuneelle monitoriolmille monenlaista päänvaivaa. Luomutuotteiden ylivalta, peseytymisen sietämätön vaikeus ja laihdutushousut ovat vain osa Kynäniskan matkallaan kohtaamista haasteista.

Lisätietoja kirjasta

Commodore 64 – tasavallan tietokone

Commodore 64 – tasavallan tietokone

Kattava historiikki legendaarisen kotimikron Suomen-valloituksesta.

Vuonna 1982 Yhdysvalloissa toimiva Commodore julkaisi kotimikron nimeltä Commodore 64, josta tuli nopeasti oman aikakautensa ikoni.

Suomessa ”Kuusnelosta” alettiin kutsua Tasavallan tietokoneeksi, sillä konetta myytiin asukaslukuun suhteutettuna täällä enemmän kuin missään muualla maailmassa. Tämä piskuinen kotimikro on jättänyt jälkensä kaikkiin 80-luvun tietokoneharrastajiin ja luonut omalta osaltaan pohjan suomalaiselle it- ja peliosaamiselle. Koneella on yhä edelleen oma harrastajakuntansa.

Commodore 64 – Tasavallan tietokone -kirja on osa Suomi 100 -kampanjan juhlavuoden ohjelmistoa.

Lisätietoja kirjasta

Finnish Video Games

Finnish Video Games

In the past three decades Finland’s video game industry has become the backbone of Finnish cultural export. Angry Birds and Clash of Clans are dominating sales around the world and the small Nordic nation has grown into a gaming superpower. Drawing on more than 60 interviews, this book covers the Finnish video game phenomenon as told by the people behind its success. The history of the industry is documented in detail for the first time. Two hundred game reviews are included, presenting the best (and worst) of commercial video games made in Finland.

Further information

Lydia

Lydia

Lydia is an award winning (The Best Creative Achievement of the Year and People’s Choice Game of the Year awards at Finnish Game Awards 2018) visual novel which deals with adults substance abuse from the perspective of a little girl.

Critically acclaimed game’s story is heavily based on Platonic Partnership team members own experiences on the subject matter. The bleak atmosphere of the game comes from the dark, ambient original soundtrack and the spectacular gray-scale graphics with a hint of color and dark.

Alko (The national alcoholic beverage retailing monopoly in Finland) published a mobile version of Lydia in Finland September 2018 actively trying to help reduce alcohol-related abuse and harm. Original press release by Alko (in Finnish only).

Further Infomation

Sinivalkoinen pelikirja

Sinivalkoinen pelikirja

Mikä oli kautta aikojen ensimmäinen kaupallinen suomalaispeli? Miten kotimaiset pelialan yritykset ovat syntyneet? Mikä oli Nokian rooli nykyisessä pelivallankumouksessa? Mitä Rovio teki ennen Angry Birdsiä ja mitä tapahtuu tulevaisuudessa?

Näihin ja moniin muihin kysymyksiin vastaa Juho Kuorikosken kirjoittama Sinivalkoinen pelikirja, joka kokoaa kotimaisen pelialan historian yksin kansiin ja esittelee leijonanosan kaupallisesti julkaistuista suomalaispeleistä.

Kirjaa varten on haastateltu noin kuuttakymmentä alan toimijaa ja taustavaikuttajaa. Kattavasta haastattelumateriaalista on kirjallisten lähteiden avulla koostettu toistaiseksi laajin selvitys suomalaisen pelialan kehityksestä.

"Nyt on pakko turvautua kliseeseen: Tämä on kulttuuriteko. Vielä vähän tarkemmin:Sinivalkoinen pelikirja on merkittävä videopelikulttuuriteko." - Marko Ahonen, Keskisuomalainen

Lisätietoja kirjasta

Suuret seikkailupelit

Suuret seikkailupelit

Suuret seikkailupelit - tietokonepelien klassikot on perusteellinen historiikki, joka esittelee graafisten seikkailupelien kerman ja kertoo pelien tarinat niiden tekijöiden äänellä. Kymmenien pelinkehittäjähaastattelujen ja historian parhaiden seikkailupelin kautta rakentuu tarina genrestä, joka on kulkenut samaa matkaa tietokoneiden kehityksen kanssa.

Lisätietoja kirjasta

X-COM – tietokonepelien klassikot

X-COM – tietokonepelien klassikot

Maailman parhaana pidetyn tietokonepelin UFO: Enemy Unknownin, sen jatko-osien, edeltäjien sekä henkisten perillisten historiikki.

Julian ja Nick Gollopin luoma UFO yhdisti taktisen ja strategisen pelattavuuden roolipelielementteihin. Peli nousi julkaisunsa jälkeen kulttimaineeseen, ja se on saanut sekä virallisia että epävirallisia jälkeläisiä.

Tietokonepelien klassikot on tekijähaastattelujen kautta rakentuva historiikki tästä ikonisesta pelisarjasta. Ääneen pääsevät niin X-COMin kanssa tekemisissä olleet kuin henkisiä jatko-osia tehtailleet henkilöt.

Kirjan esipuheen on kirjoittanut Suomen tunnetuin pelitoimittaja Niko Nirvi.

Lisätietoja kirjasta

Hirsitalo muuttaa

Hirsitalo muuttaa

Tietokirjailija ja perinnerakentaja selvittävät, mitä vanhan hirsitalon siirtäminen vaatii, mitä se maksaa ja mitä kaikkea hankkeessa on otettava huomioon.Kirjassa on dokumentoitu yhden omatoimirakentajan hirsitaloprojekti sanoin ja kuvin sekä haastateltu kolmen vastaavan hankkeen toteuttajia. PinterestTwitter

Lisätietoja kirjasta

Pelitaiteen manifesti

Pelitaiteen manifesti

Mitä pelit ovat? Ovatko ne urheilua tai viihdettä? Onko pelien arvo vain euroissa? Turmelevatko ne nuorison?

Digitaalisia pelejä kritisoidaan viihteellisyydestä ja kaupallisuudesta, mutta niillä on oma vahva taiteellinen ulottuvuutensa. Tärkeimmäksi peleissä nousee kokeminen, kun tarinan kulkuun voi itse vaikuttaa. Pelaaja itkee, nauraa, suuttuu ja liikuttuu tehdessään valintoja pelin mikrokosmoksessa. Parhaimmillaan pelit saavat pelaajan kyseenalaistamaan, kysymään ja ottamaan kantaa.

Pelitaiteen manifesti uppoutuu pelien maailmaan uudesta näkökulmasta ja ravistelee vallitsevia asenteita. Historiasta poimittujen esimerkkien avulla kirja nostaa digitaaliset pelit samanveroiseksi taidemuodoksi seitsemän vanhemman taiteen rinnalle: peleissä on kirjallisuutta, kuvanveistoa, maalaustaidetta, arkkitehtuuria, teatteria, elokuvaa ja musiikkia.

Kirjassa kuljetaan Pongin ja Tetriksen yksinkertaisesta kauneudesta Civilizationin strategiallisuuden kautta aina Witcherin ja Grand Theft Auton käsikirjoituksellisiin merkkiteoksiin, joissa todelliset merkitykset avautuvat vasta pelatessa. Kirja sopii niin pelaajille ja pelinkehittäjille kuin kaikille kulttuurista ja taiteesta kiinnostuneille.

Lisätietoja kirjasta

Ota yhteyttä

Käytä ensisijaisesti sähköpostiani juho.kuorikoski(at)gmail.com